Bloedgroep beïnvloedt gezondheid

13 augustus 2012 door Eos-redactie

Je bloedgroep bepaalt hoeveel risico je loopt ooit een hartziekte te ontwikkelen.

Je bloedgroep kennen kan belangrijk zijn voor je gezondheid. Dat blijkt uit de analyse van de gegevens van 62.073 vrouwen en 27.428 volwassenen die hadden deelgenomen aan twee grote Amerikaanse studies – de Nurses Health Study en de Health Professionals Follow-up Study.

Alle proefpersonen waren tussen de 30 en de 75 jaar oud en werden gedurende 20 jaar of langer opgevolgd. Uit de gegevens bleek onder andere dat mensen met bloedgroep AB een 23 procent hoger risico lopen op coronaire hartziekten – aandoeningen van de kransslagaders, zoals een hartinfarct – dan mensen met bloedgroep O. Bloedgroepen B en A kwamen respectievelijk met een 11 en 5 procent hoger risico overeen.

Waarom de bloedgroep iets verandert aan je risico op hartziekte is nog grotendeels onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat bloedgroep A vaak samenhangt met een hoger cholesterolgehalte in het bloed, wat het risico op dichtslibbende slagaders verhoogt, en dat er een verband bestaat tussen AB en het vaker voorkomen van ontstekingen, wat ook de functie van de slagaders kan beïnvloeden.

Uiteraard kan je je bloedgroep niet veranderen. Maar artsen kunnen er wel rekening mee houden wanneer ze het risico van hun patiënten op hartaandoeningen inschatten, net zoals ze nu doen met de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Iemand met bloedgroep A kan bijvoorbeeld zijn risico op hartaandoeningen het best proberen te voorkomen door minder cholesterolrijke producten te consumeren. (ev)