Caroline Eykens wint Eos-prijs 2013 voor beste scriptie

18 december 2013 door Eos-redactie

Eykens deed veelbelovend onderzoek naar de spierziekte ALS, en goot haar complexe studie in een vlot journalistiek artikel.

KU Leuven-alumna Caroline Eykens heeft de Eos-prijs 2013 gewonnen voor beste scriptie in de harde wetenschappen. Haar onderzoek naar de spierziekte ALS was ook de favoriet van het publiek, dat op de Eos-website kon stemmen. De prijs werd gisteren uitgereikt in Cultuurcentrum Hasselt.

Eykens, pas afgestudeerd in de biomedische wetenschappen, dankt de prijs aan haar masterproefonderzoek dat perspectief biedt op therapie voor de ongeneeslijke zenuwziekte ALS. Bij patiënten met ALS sterven motorische zenuwcellen stelselmatig af, waardoor ze progressief verlamd raken tot ze aan de ziekte overlijden. Die fatale afloop volgt binnen de twee tot vijf jaar na de diagnose.

Eén van de strategieën voor nieuwe ALS-behandelingen bestaat erin de overblijvende motorische zenuwcellen zo goed mogelijk te beschermen. Eykens ging op zoek naar een nieuwe aanpak. Ze focuste op de ‘oligodendrocyten’, cellen die in nauw contact staan met de motorische zenuwcellen en ze voorzien van de nodige voedingsstoffen. Bij ALS wordt die functie van de oligodendrocyten verstoord. Eykens onderzocht het verband tussen een belangrijke signaalweg en de werking van oligodendrocyten bij muizen die ALS ontwikkelen. Haar bevindingen toonden aan dat via het moduleren van deze weg, de oligodendrocyten duidelijk beter functioneren bij de muizen. Als de therapie ook bij mensen blijkt te werken, kan ze de ziekte ALS mogelijk vertragen.

De Eos-jury looft de erg complexe studie die door de student op een wonderwel vlotte manier werd samengevat in een journalistiek artikel. Ook het publiek mocht via een online poll mee bepalen welke van de vijf genomineerden de prijs verdiende. We registreerden net geen 9.000 stemmen, die voor een vierde meespeelden in de eindbeslissing van de jury. Ook bij het publiek was Caroline Eykens de favoriete kandidaat met maar liefst 3004 stemmen. Eykens wint een iPad Air, met digitaal abonnement op onze vier magazines in de EOS-app. In het volgende nummer van Eos verschijnt een uitgebreider artikel over Eykens' onderzoek.

De Eos-prijs maakt deel uit van de Vlaamse Scriptieprijs, die dit jaar naar interieurarchitect Pauline Smets (Provinciale Hogeschool Limburg) ging. Zij creëerde een nieuwe invulling voor de ruïne van een oude jeneverstokerij, en wint 2.500 euro.