De doping van morgen

Wat zijn de nieuwste evoluties in doping, zowel in de sport als in ons dagelijks leven, op school, op het werk en in de fitness? Herbekijk de lezingen en het tafelgesprek.

Deze en andere vragen kwamen aan bod op Grijze Cellen, de debatreeks van Eos, in Handelbeurs Gent. (Her)bekijk hieronder het gesprek en de lezingen.

Reinout Verbeke (Eos) sprak met toxicoloog Jan Tytgat (KULeuven) en dopingexpert Peter Van Eenoo (UGent) over hoe drugs worden gemaakt, wat de effecten en gevaren zijn en hoe ze worden opgespoord. Prof. Peter Van Eenoo is hoofd van het dopingcontrolelaboratorium van de UGent, een van de 33 laboratoria van het Wereld Anti-Doping Agentschap. Behalve de analyse van routinestalen van atleten, worden in het lab ook nieuwe opspoormethoden ontwikkeld en wordt het metabolisme van nieuwe dopeermiddelen onderzocht. Prof. Jan Tytgat is hoogleraar toxicologie van de KU Leuven en hoofd van het toxicologie- en voedingschemielab. Hij doet voor het federaal parket drugsexpertises.

Wielrenners en atleten hebben sinds enkele jaren hun eigen persoonlijke bloedpaspoort. In 2013 volgt ook het steroïdenpaspoort. Hoe werken beide systemen? Betekenen ze het definitieve einde van doping, of bevat het systeem nog achterpoortjes? En is het voor de bonafide atleten wel een eerlijk systeem?

Nieuwe doping opsporen
Dopingjagers lopen altijd achter de dopinggebruikers aan, wordt vaak beweerd. Maar klopt dat wel? Volgens dopingexpert Peter Van Eenoo niet. Hij en zijn medewerkers van het dopinglab in Gent speuren specifieke internetfora af op zoek naar nieuwe, veelbelovende producten. Ook potentiële doping die zich nog in de klinische fase bevindt wordt nauwlettend in het oog gehouden.

Het cleanste decennium
Elk decennium had zijn dopinghypes. In de jaren zestig waren dat amfetamines, in de jaren negentig EPO. Welke producten zijn vandaag het populairst? En staan we voor de 'cleanste' jaren in de recente sportgeschiedenis?