De onzichtbare wezens rondom ons

We hebben allemaal zo van die dagen waarop je het liefst even alleen wilt zijn. Ik heb slecht nieuws voor jou, dat is onmogelijk. We zijn niet alleen. We zijn nooit alleen.

Kijk rondom jou. Kijk in de badkamer, de keuken, je bed. Kijk naar jezelf in de spiegel. Ze zijn overal, die onzichtbare wezens rondom ons. Nee, ik heb het niet over spoken, rusteloze zielen of andere verzinsels. Ik heb het over bacteriën.

Bacteriën zijn hele kleine wezentjes. Ze zijn ongeveer 10.000 keer kleiner dan een muntje van 1 eurocent. Omdat ze zo klein zijn, kan je ze niet zien met het blote oog. Maar ze zijn er wel... Hieronder zie je een foto van een hand, van mijn hand. Om meer accuraat te zijn, het is een foto van de bacteriën die op mijn hand leven. Ik weet wat je nu denkt, maar ik moet je teleurstellen. Ik ben wél een hygiënisch persoon. Ik was mijn handen meerdere keren per dag met zeep. Toch komen tussen die wasbeurten door honderden kleine beestjes op mijn handen terecht en, geloof het of niet, ze zitten ook op jouw handen. En dat is best ok!

Op deze foto zie je de bacteriën die op mijn hand leven.

Nee, je moet niet beginnen te panikeren en halsoverkop naar je dokter snellen. Het is volledig normaal dat er bacteriën op je hand leven. Maar je reactie is begrijpelijk. Je kent bacteriën waarschijnlijk vooral van gevaarlijke ziektes. Longontstekingen kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door streptokokken, E. coli geeft je venijnige blaasontstekingen en je wilt liever geen Salmonella tegenkomen in je eten.

Ook de listeria-besmetting van Greenyard diepvriesproducten waarbij tot nu toe al 9 mensen om het leven kwamen, is toe te schrijven aan een bacterie. Het is dus waar, veel bacteriën zijn slecht voor je en maken je ziek. Deze ziekteverwekkers noemen we pathogenen. Er zijn echter ook een heel aantal bacteriën die jou geen kwaad doen. Sterker nog, sommige bacteriën zijn juist goed voor je gezondheid. Deze lieve bacteriën worden probiotica genoemd.

Probiotica?! Juist, die term heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord. De kans is zelfs groot dat jij ooit probiotica hebt ingenomen. Het kan zijn dat je dat heel bewust hebt gedaan, bijvoorbeeld omdat je huisdokter je had aangeraden om een potje probiotica te gaan halen bij de apotheek. Of misschien heb je ze onbewust naar binnen gespeeld via een yoghurtje, bijvoorbeeld van yakult of activia. De goede bacteriën die je zo opeet komen terecht in je darmen en geven je daar tal van positieve effecten. Ze helpen bijvoorbeeld bij de vertering en ze kunnen je zelfs beschermen tegen aanvallen van pathogenen en je zo gezond houden. Leve probiotica!

Maar je moet niet alleen de goede bacteriën binnen in je lichaam dankbaar zijn. Een welverdiend applaus gaat ook naar de bacteriën die gebruikt worden in allerlei nuttige toepassingen. Zo worden bepaalde soorten bacteriën al geregeld ingezet voor de productie en afbraak van milieuvriendelijke bio-plastics. Andere bacteriën kunnen dan weer gebruikt worden om vervuiling tegen te gaan door bijvoorbeeld olie op te ruimen die in het milieu terecht is gekomen. Met andere woorden, sommige bacteriën zijn heel erg nuttig!

Je handen met zeep wassen helpt! Na een goede schrobbeurt zijn alle bacteriën op mijn hand verdwenen.

Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende soorten bacteriën die allemaal erg uiteenlopende eigenschappen hebben. Je kan ze dus niet allemaal over dezelfde kam scheren. Daarom moet je je niet per se zorgen maken over de bacteriën die op dit moment gezellig rondkruipen op je handen. Zolang hier geen pathogenen tussen zitten, ben je veilig.

Helaas is het onmogelijk om op te merken wanneer een ziekteverwekker op je hand terecht komt. Er is geen alarmcentrale of preventieteam dat onmiddellijk uitrukt om de gluiperige pathogeen weer weg te sturen. Daarom kan je toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen en regelmatig je handen wassen met zeep. Tenslotte is voorkomen nog altijd beter dan genezen. En geloof me, je handen wassen helpt. Kijk maar naar mijn hand na een goede schrobbeurt, die ziet er al veel beter uit!