Digitaal bezoek aan de Zuidpool

18 juli 2012 door Eos-redactie

Dankzij Google Maps kunt u sinds deze week een bezoekje brengen aan de hutten van de legendarische Britse poolreizigers Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott.

Dankzij Google Maps kunt u sinds deze week rondlopen op de Zuidpool, en zelfs een bezoekje brengen aan de hutten van de legendarische Britse poolreizigers Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott.

Robert Falcon Scott hoopte op 17 januari 1912 als eerste het zuidelijkste punt van de Zuidpool te bereiken, maar hij vond er tot zijn grote ontgoocheling een Noorse vlag. Scott en zijn team hadden de race nipt verloren van Roald Amundsen, die hen een maand voor was geweest. Tijdens de terugtocht kwamen Robert Scott en zijn vier metgezellen om het leven.

Ernest Shackleton maakte van 1901 tot 1903 deel uit van het team van Robert Falcon Scott. Bij aankomst in het expeditiekwartier op Hut Point was Shackleton zo verzwakt dat Robert Falcon Scott besloot hem met het eerste aflossingsschip huiswaarts te sturen. Later zou Shackleton nog enkele poolreizen organiseren, zonder Scott. In 1921 overleed hij op 47-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een ambitieuze expeditie om het hele Antarctische continent rond te zeilen.

Het digitale bezoek aan de hutten uit 1908 en 1911 geeft je een goed gevoel van hoe de ontdekkingsreizigers er in het begin van de twintigste eeuw hebben geleefd. Als bezoeker loop je door de keuken, de slaapvertrekken en de ontspanningsruimte. Je ziet er gereedschap, boeken, kledij, voedselblikken en geneesmiddelen. De hutten staan op de World Monuments Watch List en behoren tot de meest bedreigde historische sites ter wereld. (kv)

Bezoek de hut van Robert Falcon Scott

View Larger Map

Bezoek de hut van Ernest Shackleton

View Larger Map