Dik kind heeft grote kans op hartziekten

25 juli 2012 door Eos-redactie

Twee derde van de kinderen met ernstige obesitas loopt een groter risico.

Kinderen die te dik zijn, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Twee derde van de kinderen met ernstige obesitas loopt een groter risico daarop. Zelfs jonge kinderen tussen de twee en twaalf jaar heeft één of meer risicofactoren.

Dat blijkt uit een studie van het VUmc, uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen. Zij onderzochten kinderen met obesitas die tussen 2005 en 2007 de polikliniek bezochten. Van de onderzochte kinderen had ruim de helft al een verhoogde bloeddruk en bij de helft van de kinderen was het cholesterolgehalte in het bloed te hoog. In totaal ging het om ongeveer 300 kinderen die ‘morbide obesitas’ hadden, vergelijkbaar met een BMI van een volwassene van meer dan 35 kg/m2. Ter vergelijking: een volwassen man van 85 kilo en 1,80 meter lang, is te zwaar: 85 kilo gedeeld door (1,80 meter)2 = een BMI van 26,23.

De studie wijst uit dat verhoogde bloeddruk de meest frequente (56%) risicofactor voor hart- en vaatziekten bij dikke kinderen is. Verder heeft de helft van de kinderen een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bij één op de zeven werd een verhoogde bloedsuiker gevonden en 0,7% had al ‘ouderdomssuikerziekte’. Opvallend was dat ook de jongste kinderen (van twaalf jaar en jonger) in 62% van alle gevallen risicofactoren voor hart- en vaatziekten hadden.