Doet de lengte van de penis ertoe?

09 april 2013 door Eos-redactie

De lengte van de penis doet er wel degelijk toe, maar het hangt ervan af hoe het hele plaatje eruitziet. Prof. Michael Jennions legt zijn onderzoek uit.

De lengte van de penis doet er wel degelijk toe, maar het hangt ervan af hoe het hele plaatje eruitziet. Voor kleine man kan de grootte van de juwelen minder toevoegen. Voor een grote man kan een maatje meer wel een verschil maken.


Wordt de lengte van de (slappe) penis mee gewogen als een vrouw aan het keuren slaat? Jazeker, zegt prof. Michael Jennions van Australian National University in deze video. Hij en zijn collega's publiceerden deze week een spraakmakende studie in Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze lieten 105 hetero-vrouwen 53 levensgrote 3D-beelden van mannen beoordelen die verschilden in grootte, schouder-heupverhouding (V-vorm) en penisgrootte in slappe toestand. De vrouwen mochten anoniem en individueel de seksuele aantrekkelijkheid aangeven.
 

Een grote lichaamslengte, een sterke V-vorm (brede borst en smalle heupen), en een grote penis kwamen alledrie als aantrekkelijk uit het onderzoek. Toen de eigenschappen apart werden bekeken, bleken vrouwen vooral te vallen voor de uitgesproken V-vorm: goed voor tachtig procent van de aantrekkelijkheid in een man. De totale lengte en die van de penis wogen ongeveer even zwaar door: zes en vijf procent.


Maar het belang van de penislengte is afhankelijk van het volledige plaatje: voor kleinere mannen voegt een grotere penis weinig toe, maar voor grote mannen en kleerkasten kan een centimeter meer de aantrekkelijkheid wel gevoelig verhogen. De ideale lengte voor een vrouw werd in de studie niet gemeten (alleszins groter dan 13 centimeter in slappe toestand). Maar, vanaf 7,6 centimeter begint het effect van de penislengte op de aantrekkelijkheid wel al te minderen.

Als de vrouw de lengte van de penis zwaar laat doorwegen, heeft haar keuring de lengte van de penis hoogstwaarschijnlijk onder selectiedruk gezet in de loop van de menselijke geschiedenis. In trek zijnde mannen hebben dan meer nakomelingen kunnen verwekken, die hun eigenschappen erfden. Als je de mens vergelijkt met zijn nauwste verwanten, de mensapen, is het geslachtsorgaan dan ook langer en dikker in verhouding tot de lichaamslengte. (rvb)