Boekrecensie

Genen op kindermaat

17 mei 2021 door IT

Met Billie en zijn genen slagen Stefaan Boonen en Melvin er wonderwel in om complexe materie aan jonge lezers over te brengen.

Voor dit kinderboek over genen sloegen drie keien in hun vak de handen in elkaar. Het resultaat mag er zijn: Billie en zijn genen overstijgt het slimme gebruik van een trukendoos om wetenschap aan jonge lezers te uit te leggen.

Al vanaf de eerste zinnen sleept de bekende kinderboekenauteur Stefaan Boonen de lezer mee. De expressieve tekeningen van Melvin, die regelmatig met Boonen samenwerkt, sluiten daar goed bij aan. Gert Matthijs van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid (UZ Leuven) waakt dan weer over de inhoud en de wetenschappelijke juistheid.

Via het jongetje Billie en zijn ouders maken we kennis met de wondere wereld van genen. Billie werd zorgvuldig door een verkoper samengesteld uit 23 potjes ‘kleurig spul’ - evenveel als onze chromosomenparen.

Negen maanden later wordt hij als pakket mét handleiding in de Mendelstraat geleverd. Stukje bij beetje worden belangrijke inzichten over genen, chromosomen en DNA aangeraakt. Bijvoorbeeld over hoe genen cellen dicteren, wat ze moeten doen of over hoe DNA-sporen leiden naar misdaden of voorouders. Samenvattende kaders, infographics, cijfers en opdrachten helpen het verteerbaar te houden. De auteurs lieten voor de gelegenheid hun eigen genen onderzoeken.

Boonen slaagt erin om de complexe materie bevattelijk mee te geven. Tegelijk houdt hij het verhaal overeind met zijn fantasie taal en humor. Een boeiend boek voor kinderen vanaf negen jaar, maar ook een uitstekende manier om je eigen kennis over genen en chromosomen te toetsen of te updaten.