Gezond gewicht voorkomt hoge bloeddruk

18 september 2017 door EV

Een gezond gewicht behouden, is de beste manier om je bloeddruk een leven lang laag te houden.

Een verhoogde bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Onderzoekers van de universiteit van Alabama onderzochten op welke manier je hypertensie het beste kan vermijden:

  • door je BMI (je gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van je lengte in meter) lager te houden dan 25;
  • door niet te roken;
  • door je alcoholconsumptie te beperken tot minder dan 7 alcoholische dranken per week voor vrouwen en 14 voor mannen;
  • door minstens 150 minuten per week matig tot krachtig te bewegen;
  • door gezond te eten.

De onderzoekers baseerden zich daarbij op de gegevens van 4.630 proefpersonen die zich in 1985 en 1986 als 18- tot 30-jarigen hadden ingeschreven voor de Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study, waarbij onderzoekers onder andere hun bloeddruk en hun gedrag 25 jaar lang opvolgden.

Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen die een leven lang een gezond gewicht hadden weten te behouden, het vaakst een gezonde bloeddruk hadden. Een optimaal lichaamsgewicht ging zelfs gepaard met een 41 procent lager risico op een stijgende bloeddruk.

De andere richtlijnen hadden een kleiner tot geen effect op de bloeddruk. Niet roken en niet of matig alcohol drinken, hadden een kleinere positieve invloed, vaak aan lichaamsbeweging doen en gezond eten hadden geen significant effect op de bloeddruk. Maar deelnemers die minstens vier van de vijf richtlijnen volgden, liepen wel een 27 procent lager risico op hypertensie.

Volgens de onderzoekers is een gezond lichaamsgewicht behouden de belangrijkste richtlijn tegen een hoge bloeddruk. Maar ze benadrukken wel dat ook de richtlijnen die weinig invloed hebben op de bloeddruk, wél duidelijke voordelen opleveren voor de cardiovasculaire gezondheid.