Handen wassen is effectiever dan deurklinken of wc-brillen poetsen

06 maart 2018 door SST

Het norovirus wordt makkelijk overgedragen via menselijke contact. De handen wassen is de beste manier om verspreiding tegen te gaan.

Tientallen atleten werden tijdens de afgelopen Winterspelen in Pyeongchang het slachtoffer van een infectie met het norovirus, met hardnekkige misselijkheid en diarree als gevolg. Het virus duikt geregeld op in ziekenhuizen, scholen en cruiseschepen. Kortom, op plaatsen waar vele mensen bijeengepakt zitten in een beperkte ruimte.

Tegen het virus bestaat geen vaccin, en dus is preventie de enige manier om niet besmet te geraken. Maar welke soort preventie is het meest effectief in het buiten houden van het norovirus? Volgens Amerikaanse virologen gaat er niets boven simpelweg je handen (grondig) wassen.

De wetenschappers analyseerden gegevens van een recente uitbraak van het virus op een cruiseschip. Op basis daarvan wisten ze een wiskundig model te bouwen van de verspreiding van het virus.

De primaire manier waarop het virus wordt doorgegeven, blijkt via menselijk contact. Maar  de medici wilden ook weten hoe de verspreiding het efficiëntste kon worden ingeperkt. De handen grondig wassen, luidt hun antwoord. Omdat de meeste besmettingen het gevolg zijn van hand-mond-contact, komt het erop aan de handen virusvrij te houden.

Handen wassen blijkt volgens hetzelfde model ook veel effectiever dan bijvoorbeeld desinfectie van gevoelige oppervlakken, zoals deurklinken of wc-brillen.