Herstellen van nachtwerk duurt twee weken

21 februari 2017 door LG

Wie twee weken lang nachtdiensten klopt, heeft nog eens twee weken nodig om daar lichamelijk van te herstellen.

Gezondheidswetenschapper Suzanne Merkus onderzocht het effect van shiftwerk op een booreiland. Offshore-werkers trekken shifts van 12 uur, gedurende twee weken. Daarna zijn ze twee weken thuis.  Merkus vroeg werknemers om na hun thuiskomst een dagboek bij te houden. Daarin gaven ze aan hoe moe ze waren, hoeveel energie ze hadden, hoe goed ze sliepen en wat ze die dag hadden gedaan.

Na twee weken dagdienst duurde het gemiddeld vier dagen voor ze zich weer kiplekker voelden. Na nachtdienst kon dat tot twee weken duren. Merkus concludeert dat een werkschema van ‘twee weken op, twee weken af’ werknemers maar net genoeg tijd gunt om te herstellen tijdens hun vrije periode. Ze promoveert op deze week op dit onderzoek aan het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Eerder onderzoek wees al uit dat ’s nachts werken ook op lange termijn gezondheidsproblemen geeft. Nachtwerk verhoogt onder andere het risico op chronische stress, spijsverteringsproblemen, slaaptekort en zelfs kanker. Wereldwijd werkt zo’n twintig procent van de beroepsbevolking geregeld ’s nachts.