Hoeveel pesticiden zitten er op ons fruit?

22 januari 2013 door DDC

Ongeveer 80 procent van het fruit en 60 procent van de groenten in Belgische rekken bevat resten van pesticiden.

Het FAVV controleerde 1.800 groenten- en fruitstalen. Overschrijdingen van de wettelijke norm zijn zeldzaam: op 1,3 procent van het fruit en 2,7 procent van de groenten is de achtergebleven hoeveelheid pesticide te hoog. Overtredingen komen onder meer voor bij bepaalde tropische en rode vruchten, verse kruiden en chilipepers.

Vaak bevatten producten meerdere residu's. Op meer dan 60 procent van de gecontroleerde appels, druiven, aalbessen en sla werden 3 of meer verschillende producten aangetroffen. Appels en peren bevatten gemiddeld 3,5 en in sommige gevallen 8 verschillende pesticidenresidu's. Op één aardbeienstaal werden 12 producten gevonden.

Wat het effect is van al die stoffen samen, is nog onduidelijk. Verschillende stoffen kunnen hetzelfde effect hebben op het lichaam, of elkaars effect opheffen of versterken. De huidige risico-analyses houden met die mogelijke cumulatieve effecten geen rekening. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) werkt aan een procedure om dat in de toekomst wel te doen.

Nu worden de pesticidenresten dus enkel apart gecontroleerd. Een hogere concentratie dan de wettelijke norm betekent niet automatisch dat er een risico is voor de gezondheid. Voor elke stof zijn veilige dosissen bepaald die zelden worden overschreden. Sommige experts vragen zich wel af of die als veilig beschouwde dosissen ook (ongeboren) kinderen en andere kwetsbare groepen voldoende beschermen.