'Hoop op nieuw medicijn tegen tuberculose'

24 juli 2012 door Eos-redactie

Een nieuw medicijn heeft in een eerste proef hoopvolle resultaten opgeleverd bij de behandeling van tuberculose.

Een nieuw medicijn heeft in een eerste proef hoopvolle resultaten opgeleverd bij de behandeling van tuberculose. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd op de internationale aidsconferentie in Washington.

De reden dat het daar gepresenteerd is, is omdat de nieuwe behandelmethode ook gebruikt kan worden bij mensen die hiv-besmet zijn. Momenteel bijten deze twee behandelingen elkaar. Een op de vier hiv-patiënten sterft aan tuberculose.

De nieuwe behandeling is een combinatie van drie verschillende medicijnen bestaande uit een antibioticum, een al bestaand medicijn en een heel nieuw medicijn. Bij alle proefpersonen die deze combinatie hadden gebruikt, was binnen 2 weken 99 procent van de bacteriën gedood. Hoewel het maar om 15 proefpersonen ging, is dat een hoopvol eerste signaal.

Volgend jaar worden de resultaten van een uitgebreider onderzoek gepresenteerd en - mocht dat ook allemaal goed verlopen - dan komt het medicijn in 2015 op de markt. Ieder jaar krijgen 9 miljoen mensen wereldwijd tuberculose en gaan er 1,5 miljoen mensen dood aan de infectieziekte. Nederland telt ongeveer 1000 patiënten per jaar, van wie er ongeveer 15 tot 20 de multiresistente variant hebben. (anp)