Podcast

Is immuuntherapie echt een wondermiddel tegen kanker? - live op Nerdland

Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.

Ewout Landeloos is arts-assistent aan het Universitair Ziekenhuis Leuven en doctoraatsonderzoeker aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven, meer bepaald aan het laboratorium voor Moleculaire Kankerbiologie van het Centrum voor Kankerbiologie, onder leiding van prof. Jean-Christophe Marine. Dit lab bestudeert melanoom in alle facetten, gaande van het ontstaan over de groei tot uitzaaiing en respons op behandeling.

In deze aflevering leer je onder andere...

... wat immuuntherapie is
... welke vormen er bestaan
... hoe immuuntherapie verschilt van de "klassieke" kankerbehandelingen
... hoe de therapie wordt toegepast in het ziekenhuis
... waarom immuuntherapie niet bij elke kankerpatiënt helpt
... hoe ons immuunsysteem kanker kan verslaan
... of we ons kunnen vaccineren tegen kanker

Beluister Vraag het Aan ook via:

Staat jouw favoriete podcastkanaal hier niet tussen? Laat ons dat dan weten en we voegen het toe

Heb je zelf een vraag? Stel ze dan gerust: kim.verhaeghe@eos.be


Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.