Podcast

Is immuuntherapie echt een wondermiddel tegen kanker? - live op Nerdland

Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.

Ewout Landeloos is arts-assistent aan het Universitair Ziekenhuis Leuven en doctoraatsonderzoeker aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven, meer bepaald aan het laboratorium voor Moleculaire Kankerbiologie van het Centrum voor Kankerbiologie, onder leiding van prof. Jean-Christophe Marine. Dit lab bestudeert melanoom in alle facetten, gaande van het ontstaan over de groei tot uitzaaiing en respons op behandeling.

In deze aflevering leer je onder andere...

... wat immuuntherapie is
... welke vormen er bestaan
... hoe immuuntherapie verschilt van de "klassieke" kankerbehandelingen
... hoe de therapie wordt toegepast in het ziekenhuis
... waarom immuuntherapie niet bij elke kankerpatiënt helpt
... hoe ons immuunsysteem kanker kan verslaan
... of we ons kunnen vaccineren tegen kanker

Beluister Vraag het Aan ook via:

Staat jouw favoriete podcastkanaal hier niet tussen? Laat ons dat dan weten en we voegen het toe

Heb je zelf een vraag? Stel ze dan gerust: kim.verhaeghe@eos.be


Gerelateerde artikels

Is zelfontplooiing wel gezond?
Podcast

Is zelfontplooiing wel gezond?

Persoonlijke groei, zelfontplooiing, het beste halen uit jezelf: het lijkt heel bevredigend. Maar er zit een schaduwkant aan. In het Westen kijken we vooral naar het individu. Je moet het maken, en als dat niet lukt, heb je dat alleen aan jezelf te wijten. We kunnen wel wat leren van hoe niet-westerse culturen het aanpakken, menen sommige psychologen en filosofen. Wetenschapsjournalist Thomas Detombe verdiepte zich in ‘de druk tot zelfontplooiing’ en vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.