Koud en droog weer? Sneller ziek

26 december 2012 door Eos-redactie

Op koude en droge weekdagen hebben we langere sociale contacten, wat de kans op een virusoverdracht verhoogt.

Op koude en droge weekdagen hebben we langere sociale contacten, wat de kans op een virusoverdracht verhoogt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen.


Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt lieten 1752 mensen verspreid over heel België een dagboek bijhouden. Daarin tekenden de deelnemers al hun sociale contacten op tijdens één door toeval toegewezen dag. Eerder onderzoek toont aan dat het onderscheid werkdag tegenover weekend/vakantiedag belangrijk is om onze dagelijkse sociale contacten te kaderen en dit werd met de nieuwe gegevens bevestigd. Tijdens het weekend hebben we minder maar langere en meer intense contacten met vrienden en familie dan op werkdagen.

De onderzoekers combineerden die gegevens over sociale contacten met gegevens over het weer. Op koude en droge weekdagen bleken Belgen langere contacten te maken. Van deze weersomstandigheden is geweten dat ze virusoverdracht bevorderen en de kans op infectie verhogen. Dit onderzoek toont concreet aan dat wijzigingen in ons sociaal contactpatroon ook van belang zijn om het seizoensgebonden voorkomen van infectieziektes te verklaren.