Kweek meer spieren!

20 juni 2017 door EV

Minder dan een uur krachttraining per week is voldoende om je risico op metabool syndroom te verlagen.

"Artsen kunnen krachttraining standaard adviseren om het metabool syndroom te voorkomen" Esmée Bakker

Een internationaal team van wetenschappers volgde 7.418 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd op die zich bij een ziekenhuis hadden aangemeld voor een preventief onderzoek. De onderzoekers wilden nagaan wanneer metabool syndroom ontstond.

Metabool syndroom is een aandoening waarbij sprake is van obesitas in combinatie met twee of meer andere problemen zoals een hoge bloeddruk, een stijging van de bloedglucosespiegel, een verlaagd HDL (goede) cholesterol en hypertriglyceridemie. De aandoening verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Bij aanvang van de studie waren alle proefpersonen gezond. Gedurende het onderzoek ontwikkelde 15 procent metabool syndroom. Wie een uurtje per week aan krachttraining deed – dat zijn oefeningen die de kracht en het volume van de spieren doen toenemen – liep gemiddeld 29 procent minder risico de aandoening te ontwikkelen.

Het maakte daarbij weinig uit of de proefpersonen de krachttraining verdeelden over meerdere keren per week of in een keer afwerkten. Bovendien gaf intensiever sporten hen geen extra voordeel.

Esmée Bakker van het Radboudumc die het onderzoek leidde, pleit ervoor dat artsen krachttraining standaard adviseren om het metabool syndroom te voorkomen.