Nieuw coronavirus gaat mogelijk van mens tot mens

13 mei 2013 door A

Het nieuwe mogelijk dodelijke coronavirus dat in het Midden-Oosten is opgedoken, lijkt eenvoudig van mens op mens over te gaan. Al is wellicht langdurig contact nodig.

Het nieuwe mogelijk dodelijke coronavirus (nCoV) dat in het Midden-Oosten is opgedoken, lijkt eenvoudig van mens op mens over te gaan. Daar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de Saudische hoofdstad Riyad voor gewaarschuwd.

Het is volgens een topman van de WHO, Keiji Fukuda, 'een bron van grote zorg dat er op de verscheidene plekken waar het virus is geconstateerd, steeds meer aanwijzingen zijn die de theorie ondersteunen dat het virus overgaat van mens op mens bij contact van dichtbij.' Maar nauw contact zou nodig zijn voor het virus overspringt. Volgens een expert beteent dat 'voor langere tijd in dezelfde kleine afgesloten ruimte verblijven met een besmette persoon'.

Dieren

Het virus wordt net als eerder het Chinese SARS, een afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome, een coronavirus genoemd. Het zou ook afkomstig zijn van dieren. In 2003 bezweken er 800 mensen aan SARS in oostelijk Azië. Sommige coronavirussen veroorzaken normale verkoudheid, bij andere typen is het ziekteverloop ernstiger. Dit nieuwe coronavirus (nCoV) veroorzaakt zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn website.

Sinds september zijn er via bloedstalen 34 besmettingsgevallen met het nieuwe coronavirus geconstateerd. Een Saudische onderminister van Gezondheid zei zondag dat er nog twee mensen in Saudi-Arabië aan zijn bezweken. Daarmee zijn 20 van de ruim 30 patiënten overleden, de meesten in Saudi-Arabië.