Pas ontdekt orgaan vormt snelweg in ons lichaam

28 maart 2018 door SG

De bindweefsellaag onder de huid blijkt een orgaan te zijn. Het is een snelweg voor vloeistoffen, maar ook voor ziektes. Hoe kan het dat dit belangrijke orgaan zo lang over het hoofd is gezien?

Onderzoekers van de New York University's School of Medicine geven een nieuwe kijk op ons lichaam. De laag net onder de huid heeft namelijk andere kenmerken dan gedacht. Deze werd voorheen gezien als een dense cellaag, maar nu blijkt dat deze bindweefsellaag vloeibaar is. De ontdekking heeft consequenties voor de manier waarop we kijken naar de werking van organen, weefsels en het mechanisme van enkele ziektes.

Je vindt de bindweefsellaag niet enkel terug onder de bovenste lagen van de huid, maar ook langs het spijsverteringsstelsel, de longen en het urinair systeem. Verder omgeeft het de aders en werkt het als bindweefsel rond spieren. Hoe kan het dan dat zo een belangrijk deel van het lichaam zo lang over het hoofd is gezien? Door de methode waarop onderzoekers tot nu toe naar cellen kijken. Door cellen te fixeren met chemicaliën en onder de microscoop te leggen worden details van cellen en structuren duidelijk zichtbaar. Maar vloeistoffen verdwijnen.

Dat de onderzoekers erachter kwamen dat het niet om een dense maar een vloeibare bindweefsellaag ging was puur toeval. Een vernieuwde manier van endoscopie biedt de kans om levend weefsel te bekijken. Toen de galwegen van een kankerpatiënt onderzocht werd met de nieuwe technologie, kwamen cellen en structuren naar boven die de onderzoekers niet konden plaatsen.

Na verder onderzoek werd het duidelijk en een nieuw orgaan was ontdekt. Een aaneengesloten reeks cellen wordt afgewisseld met kamers van vloeistof. Het geheel wordt ondersteund door sterk collageen en flexibel elastine. Deze dienen waarschijnlijk schokabsorberend voor omliggend weefsel en organen.

De bindweefsellaag kan gezien worden als een snelweg voor vloeistoffen. Maar ook voor ziektes. Het is wellicht de reden dat kankercellen zich snel kunnen verplaatsen doorheen het lichaam. Verder nog, de vloeistofkamers en het collageen die zich bevinden in de laag veranderen met de leeftijd. Dit kan een bijdrage hebben op de veroudering van de huid, het verstijven van de ledematen en verschillende ouderdomsziektes.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Scientific Reports.