Pepermuntolie verlicht prikkelbare-darmsyndroom

Hoewel pepermuntolie geen wondermiddel is, zorgt het voor een afname van de darmklachten. 

Behoort u tot de 10 à 15 procent van de bevolking bij wie het prikkelbare-darmsyndroom werd vastgesteld, dan heeft u al minstens drie maanden geregeld last van buikpijn en van een verstoord ontlastingspatroon. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ onderzochten voor het eerst wat er waar is van de aanwijzingen dat pepermuntolie verlichtend kan werken. 

Ze verdeelden 190 patiënten met de aandoening over drie groepen. De ene kreeg acht weken lang drie keer per dag een capsule met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm, de tweede een gelijksoortige capsule die de olie afgeeft in de dikke darm, de derde een placebo.

Uit de resultaten bleek dat alleen de patiënten uit de eerste groep beter werden van de interventie: ze hadden minder buikpijn en minder fysiek ongemak, en ook de ernst van de klachten was gedaald. De patiënten uit de twee andere groepen, merkten geen verschil. 

Ondanks deze positieve resultaten, voldoen pepermuntoliecapsules niet aan de voorwaarden van de Amerikaanse Food and Drug Administration en van het European Medicines Agency om als geneesmiddelen te worden erkend. Dat komt volgens maagdarmleverarts Daniel Keszthelyi wellicht omdat de onderzoeksgroep te klein was. Hij wil ook niet gezegd hebben dat pepermuntolie een wondermiddel tegen het prikkelbare-darmsyndroom is. Maar het verlicht wel de symptomen en is zonder voorschrift te verkrijgen.