Red levens met… je stoelgang

05 juni 2018 door MVDB

Hoewel weinigen hun ‘grote boodschap’ willen doneren, kan dit mensenlevens redden.

 

Jaarlijks sterven in Vlaanderen tientallen mensen aan een Clostridium difficile-infectie - een soort ontsteking van de dikke darm. Stoelgangtransplantaties zouden dit kunnen voorkomen. Jammer genoeg staan slechts weinigen te springen om hun gevoeg in een potje in plaats van op de pot te doen. Daarom onderzocht een wetenschapper aan de Universiteit van Alberta in Canada wat mensen zou kunnen motiveren om hun uitwerpselen toch te doneren.

Voor het onderzoek werd beroep gedaan op 802 respondenten uit de Verenigde Staten, Canada en Engeland. De deelnemers moesten een online vragenlijst invullen en kregen ook enkele open vragen voorgeschoteld over stoelgangdonaties.

Uit de resultaten bleek dat mensen vooral om altruïstische redenen zouden overwegen om te doneren. 42 procent van de bevraagden gaf aan dat anderen helpen de voornaamste reden zou zijn voor hun donatie. 35 procent beschouwde de economische compensatie als een extra motivatie. Respondenten zouden eerder geneigd zijn om hun stoelgang te doneren als ze begrijpen hoe hun donatie patiënten kan helpen. Verder is de kans groter dat mensen doneren als ze reeds bloeddonors zijn.

Wanneer werd gevraagd naar de redenen om niet te doneren, bleken tijd en ongemak terugkerende argumenten.