Robot helpt hart kloppen

19 januari 2017 door MVS

Een aanpasbare robot klemt zich rond het hart en helpt het kloppen.

Wetenschappers van Harvard-universiteit en Boston Kinderziekenhuis ontwikkelden een ‘soft robot’, een soort zachte huls, die zich om het hart vormt en synchroon met het kloppende hart samentrekt. De robot verhoogt zo de hartfuncties van iemand met hartfalen.

In tegenstelling tot de huidige apparaten die de hartfunctie stimuleren, heeft deze soft robot geen rechtstreeks contact met het bloed van de patiënt. Dit verkleint het risico op bloedklonters en het is dus niet nodig om bloedverdunners toe te dienen. Doel is om de robot in te zetten in de periode tot een harttransplantatie, of bij de revalidatie na een transplantatie.

De huls kan aangepast worden per patiënt. Als een hart bijvoorbeeld zwakker is aan de linkerkant, dan kan de robot ingesteld worden om meer ondersteuning aan die kant te geven. De druk kan ook verhoogd of verlaagd worden als de conditie van de patiënt verandert.

Meer onderzoek moet worden gedaan voordat de soft robot daadwerkelijk bij de mens kan worden geïmplanteerd, maar het onderzoek is een belangrijke eerste stap in de richting van een implanteerbare robot die de hartfunctie verbetert.