Rood vlees beschadigt hart

08 april 2013 door Eos-redactie

Een chemische stof in rood vlees en in voedingssupplementen is schadelijk voor het hart, blijkt uit een Amerikaanse studie.

Een chemische stof in rood vlees en in voedingssupplementen is schadelijk voor het hart, blijkt uit een Amerikaanse studie.

 

Geregeld rood vlees eten werd eerder al in verband gebracht met hart- en vaatzieken. Tot nu toe werden daarvoor vooral verzadigd vet en de manier waarop bewerkt vlees wordt bewaard met de vinger gewezen. Maar dat kon niet verklaren waarom mager rood vlees, dat arm is aan verzadigd vet, ook het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Er moest nog meer aan de hand zijn met rood vlees.
 

Onderzoekers van Cleveland Clinic Lerner Research Institute in Ohio vonden nog een derde boosdoener. Uit experimenten waarbij muizen grote hoeveelheden carnitine kregen voorgeschoteld, het aminozuur dat in grote hoeveelheden in rood vlees zit, blijkt dat dit door bepaalde darmbacteriën wordt afgebroken in trimethylamine (TMA) en dat de lever dit omzet in trimethylamine-N-oxide (TMAO). Die laatste is een stof die verantwoordelijk is voor de ophoping van slechte cholesterol in onze bloedvaten. Dat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Bij muizen die heel veel carnitine binnenkregen, nam het aantal bacteriën dat zich in de darmen van de muizen voedt met carnitine fel toe, en kwam TMOA tien keer meer voor dan bij andere muizen. Uit tests op mensen bleek dat vleeseters meer TMOA produceerden dan veganisten of vegetariërs nadat ze carnitine toegediend hadden gekregen. Dat wijst dat in hun darmen meer bacteriën voorkomen die zich met carnitine voeden.
 

Een manier om de risico’s van rood vlees te verminderen, is probiotica slikken om het aantal bacteriën te reduceren dat zich met carnitine voedt. Wat uiteraard ook helpt is minder rood vlees eten, en oppassen met het slikken van voedingssupplementen en energiedranken op basis van carnitine.
 

Het onderzoek staat in het tijdschrift Nature Medicine. (ev)