Saudi-Arabië meldt nieuwe besmettingen coronavirus

14 mei 2013 door A

Het in september vorig jaar ontdekte, nieuw type coronavirus coronavirus (nCoV) is voor zover bekend 18 mensen fataal geworden

In Saudi-Arabië zijn nog eens vier mensen besmet geraakt met een gevaarlijk, SARS-achtig virus. Dat hebben staatsmedia maandagavond gemeld op gezag van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de patiënten is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Het in september vorig jaar ontdekte, nieuw type coronavirus coronavirus (nCoV) is voor zover bekend 18 mensen fataal geworden. Het virus is tot nog toe bij enkele tientallen mensen geconstateerd, onder wie twee patiënten in de Franse stad Lille. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt aanwijzingen te hebben dat het van mens op mens kan overgaan, maar waarschijnlijk alleen na langdurig contact met iemand die besmet is.


 In bijna alle van de totnogtoe bekende gevallen is de infectie opgelopen in het Midden-Oosten. Ook de eerste van twee Fransmannen die besmet raakte met het virus was recent in de Verenigde Arabische Emiraten geweest. Waarschijnlijk is hij daar besmet geraakt met het nieuwe coronavirus.

Al eerder waren er enkele patiënten in Groot-Brittannië en Duitsland. Omdat het nieuwe coronavirus pas is ontdekt, is er weinig informatie over de ernst van de ziekte en de manier waarop het verspreid wordt. Sommige coronavirussen veroorzaken normale verkoudheid, bij andere typen is het ziekteverloop ernstiger. Dit nieuwe coronavirus (nCoV) veroorzaakt zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen.