Schrijven met je ogen

27 juli 2012 door Eos-redactie

Wetenschappers ontwikkelen een apparaat waarmee we zelfs met onze ogen kunnen schrijven.

Dankzij de automatische volgbewegingen van onze ogen kunnen we zonder veel moeite bewegende voorwerpen volgen. Maar zélf deze bewegingen aansturen, is geen sinecure. Toch kunnen we dit leren, menen Franse onderzoekers. Zij ontwikkelden een apparaat waarmee we zelfs met onze ogen kunnen schrijven.

Voor mensen die lijden aan een ernstige verlammingsziekte zoals ALS, waarbij ze verlamd zijn in alle ledematen, zou het een fantastische oplossing zijn, schrijven met je ogen. Zelfs de Britse fysicus Stephen Hawking, die intussen erg bedreven is in het communiceren via zijn wenkbrauwen met de hulp van een spraakcomputer, zou direct overstag gaan.

Want net als onze handen, waarmee we een pen vasthouden, kunnen we onze ogen in vrijwel elke richting bewegen. Alleen kunnen we deze bewegingen niet zo goed controleren en ‘vasthouden’, met het gevolg dat de eerste pogingen al snel schokkende bewegingen oplevert waarmee we niet veel kunnen aanvangen.
Toch zijn het deze zogenaamde ‘volgbewegingen’ die van onze ogen een praktische schrijfmachine kunnen maken, denken Franse wetenschappers.

Deze volgbewegingen zorgen ervoor dat onze ogen bijna automatisch bewegende voorwerpen in ons zichtveld volgen, zodat we bijvoorbeeld tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd niet steeds opnieuw naar de bal moeten zoeken. De Franse onderzoekers ontdekten bij zichzelf dat ze die volgbewegingen, na enige training, bewust kunnen controleren – en dit gedurende lange tijd en in alle richtingen.

Nadat ze dat konden, gingen de wetenschappers voor een speciale display zitten die hun oogbewegingen registreert en onmiddellijk afbeeldt als een witte lijn op een grijze achtergrond. Zij slaagden erin alle letters van het alfabet neer te pennen met hun ogen, gevolgd door alle cijfers en zelfs enkele woorden. (sst)