Sciensano: 'Veel minder griep dan in vorige jaren'

Het lage aantal griep-infecties is volgens Sciensano wellicht deels te danken aan de maatregelen die we met zijn allen treffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Onderzoeksinstelling Sciensano beheert een surveillancenetwerk van peilartsen, -laboratoria en -ziekenhuizen. Dat netwerk houdt onder andere het aantal huisartsconsultaties voor griepklachten bij. Uit de recentste gegevens blijkt dat het aantal consultaties sinds de zomer van 2020 veel hoger ligt dan in de voorgaande jaren. Dat komt doordat de symptomen van griep en van covid-19 sterk overeenkomen en doordat de bevolking bij griepachtige symptomen wordt aangemoedigd een arts te raadplegen.

Dat betekent niet dat er deze winter meer griep werd vastgesteld. ‘Tot nu toe heeft Sciensano binnen het netwerk van peillaboratoria maar veertien positieve labtests voor griep gezien in België, terwijl er dat in de voorgaande jaren telkens duizenden waren’, zegt epidemioloog Nathalie Bossuyt. 

Het lage aantal griepinfecties is volgens Sciensano wellicht deels te danken aan de maatregelen die we met zijn allen treffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We wassen massaal onze handen, houden afstand en dragen een mondmasker. ‘Bovendien werden op aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad meer individuen uit risicogroepen dan gewoonlijk gevaccineerd tegen griep’, zegt Bossuyt. ‘Dat was voornamelijk om de druk op de ziekenhuizen te verminderen.’

Niet alleen in België bleef een seizoenale griepepidemie uit: onderzoekers merkten hetzelfde elders in Europa en de wereld. Ook het aantal positieve labtests voor andere luchtweginfecties door virussen – zoals RSV, het adenovirus, het parainfluenzavirus en M. pneumonia – viel deze winter veel lager uit.