Slecht slapen slecht voor geheugen

28 januari 2013 door Eos-redactie

Ouderen die slecht slapen kunnen moeilijker herinneringen opslaan.

Amerikaanse neurologen hebben ontdekt dat de trage hersengolven die typisch zijn voor de diepe slaap, een cruciale rol spelen bij het overbrengen van de herinneringen in de hippocampus – die herinneringen opslaat op korte termijn – naar de prefrontale cortex die herinneringen bewaart op lagere termijn.

En dat kan verklaren waarom het geheugen van oudere mensen achteruitgaat. Want naarmate mensen ouder worden, verslecht de kwaliteit van hun slaap. Daardoor is de kwaliteit van hun diepe slaap niet meer voldoende om de herinneringen van hun kortetermijngeheugen over te brengen naar hun langetermijngeheugen. En dat maakt dat hun geheugen achteruitgaat, aangezien de herinneringen tijdens de nacht in hun kortetermijngeheugen blijven steken en daar de volgende ochtend worden overschreven door nieuwe herinneringen.

De onderzoekers testen het geheugen van 18 twintigers en van 15 gezonde zeventigjarigen. Beide groepen kregen in de vooravond de opdracht 120 woordparen te studeren, die daarna werden opgevraagd. Tijdens de nacht die op de test volgde, werden hun hersengolven gemeten. De volgende ochtend werden ze weer getest. Uit de resultaten bleek dat de kwaliteit van de diepe slaap van de ouderen 75 procent slechter was dan die van de jongeren. En dat wat de ouderen de volgende dag nog wisten van de woordparen 55 procent lager lag dan wat de jongeren ervan bakten. (ev)