Spermakwaliteit daalt

27 juli 2017 door TG

Het aantal zaadcellen in het sperma van Westerse mannen halveerde in de afgelopen 40 jaar.

Dit resultaat toont aan dat de wereld waarin we vandaag leven opmerkelijke invloeden heeft op de zaadkwaliteit Usha Punjabi, UZ Antwerpen

Die conclusie trokken Israëlische onderzoekers nadat ze 7.500 studies screenden die verschenen tussen 1973 en 2011. Zowel de concentratie van zaadcellen als het totaal aantal zaadcellen in het sperma daalde met meer dan de helft.

De mannen betrokken in de studies lieten hun sperma om allerlei redenen controleren, bijvoorbeeld voor het leger of om spermadonor te worden. De onderzoekers gebruikten bewust geen gegevens van mannen die hun sperma lieten controleren omwille van vruchtbaarheidsproblemen.

Daarom zegt de studie enkel iets over het aantal zaadcellen, over vruchtbaarheid wordt niet gesproken. 'Studies naar de vruchtbaarheid van West-Europese mannen tonen aan dat die niet sterk daalt', zegt professor Herman Tournaye, werkzaam in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Jette. 'Toch is de daling van het aantal zaadcellen alarmerend'.

Professor Usha Punjabi, klinisch embryoloog in het UZ van Antwerpen, beschouwt deze studie als een kanarie in een koolmijn. 'Deze studie toont aan dat de wereld waarin we vandaag leven invloed heeft op de spermacellen. We kunnen deze studie aangrijpen als een kans om te onderzoeken waar het misloopt en welke gedragsveranderingen de spermakwaliteit kunnen verbeteren.'