Sport is niet altijd even gezond

29 juli 2013 door Eos-redactie

De afgelopen jaren stierven verschillende voetballers uit binnen- en buitenland tijdens een wedstrijd aan een hartkwaal. Amerikaanse onderzoekers denken de oorzaak te hebben gevonden.

De American Heart Association onderzocht 113 American footballspelers en duursporters van ongeveer 18 jaar oud. De studie toonde aan dat jongeren die intensief sporten een verhoogd risico lopen op hoge bloeddruk of ‘hypertensie’. Dat kan dan weer leiden tot allerlei hartkwalen.

Bij een screening voor de start van het seizoen bleek dat hypertensie bij 27% van de jongeren voorkwam in de familie. Amper één speler leed al aan de aandoening. Maar na het seizoen was de bloeddruk in rust bij alle sporters gestegen. 47% van de spelers zat in de prehypertensiefase, terwijl 14% al in de eerste fase van de eigenlijk aandoening was beland.

Een ander opvallende vaststelling was dat de linkerhartkamer, die het bloed door het lichaam pompt, groter was geworden. Vermoedelijk ligt die verandering aan de basis van de verhoogde bloeddruk. Het hart moest tijdens het seizoen zwaarder werken, waardoor de spier groeide tot een potentieel gevaarlijke omvang.

Ten slotte was de groei van de hartkamer ook groter bij de American footballspelers dan bij de duursporters. Dat komt waarschijnlijk doordat de eersten kort maar intensief sporten, terwijl de duursporters zich langer maar minder intensief inspannen.

Het in de VS populaire American football blijkt dus een risico in te houden voor jonge spelers. De onderzoekers willen geen sportende jongeren afschrikken, maar pleiten voor verantwoorde sportbeoefening en een grondige screening van jonge mensen. Daarnaast willen ze dat personen met een verhoogd risico op hartkwalen blijvend gecontroleerd worden. Zo kan ook die groep genieten van sport. (eb)