Telewerken heeft positief effect op slaap

Terwijl slechte slapers tijdens de lockdown nog slechter sliepen, genoten heel wat thuiswerkers net van extra slaap. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann).

Het onderzoek is gebaseerd op een online bevraging in elf talen, waaraan tussen begin april en eind mei van dit jaar meer dan zevenduizend mensen deelnamen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat alternatieve werkvormen zoals telewerk een positief effect kunnen hebben op de slaap. Mensen die niet op de werkvloer aanwezig moesten zijn, hadden meer ruimte om zelf te bepalen wanneer ze naar bed gingen en opstonden. Daardoor konden ze de bedtijden beter afstemmen op hun lichamelijke nood aan slaap. En thuiswerkers ervoeren ook minder stress omdat hun risico op een coronabesmetting lager was. Andere mogelijke verklaringen van de resultaten, maar waar niet specifiek naar gevraagd is, zijn: minder pendelstress, flexibeler werkrooster en een betere work-life balans.

Slechte slapers slapen nog slechter

Helaas lagen heel wat mensen ook wakker tijdens de lockdown. Ze brachten meer uren in bed door, maar sliepen er daarvan minder. Bij respondenten die al voor de lockdown last hadden van slapeloosheidssymptomen duurde het zelfs tot 25 minuten langer om in slaap te vallen. Het gaat om mensen met onder andere niet-herstellende slaap, die moeite hebben om in- en door te slapen, slecht gehumeurd of gemakkelijk geïrriteerd zijn, vermoeid zijn, concentratie- en geheugenproblemen hebben of depressieve gevoelens hebben. Deze groep sliep gemiddeld driekwartier minder dan respondenten die weinig of geen klachten hebben. Het aantal mensen met slapeloosheidsklachten nam bovendien toe: 19% van de deelnemers rapporteerde matige tot ernstige symptomen. Dat is goed voor een bijna verdrievoudiging, want voor de pandemie was dat slechts 7%.

Hoe slaap ik beter?

Tijdens de lockdown belden we met slaapgeneeskundige Olivier Mairesse over dit onderzoek, maar ook over slaapproblemen in het algemeen. Je kan dat gesprek hier of via je favoriete podcastkanaal herbeluisteren.