Tessa Kerre wint de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie

Hematologe Tessa Kerre (UZ Gent) heeft de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie gewonnen voor Immuno-T, een motion comic die ze ontwikkelde om aan haar patiënten, hun familie en vrienden uit te leggen hoe het immuunsysteem ingezet kan worden in de strijd tegen kanker.

Professor Tessa Kerre is hematologe en kliniekhoofd aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Tijdens haar studie geneeskunde raakte Tessa in de ban van het immuunsysteem. Ze wilde hier alles over te weten komen en dook dan ook het wetenschappelijk onderzoek in binnen de immunologie, aan het labo van Professor Jean Plum. Zij specialiseerde zich verder in de interne geneeskunde en verdiepte zich in de studie van het bloed, de hematologie, meer bepaald bloedkanker en stamceltransplantatie.

Tien jaar geleden paste Tessa haar medische puzzelstukken in mekaar en zette zij mee haar schouders onder de immunotherapie: het inzetten van het immuunsysteem in de strijd tegen kanker. Tessa voert deze strijd niet alleen. Ze wil deze elke dag aangaan samen met het voltallige team en haar patiënten.

Hierbij is het erg belangrijk dat patiënten goed begrijpen wat er in hun lichaam juist aan de hand is, en hoe de gekozen behandeling tegen hun kanker zal werken, maar het is niet gemakkelijk om dit eenvoudig uit te leggen. Professor Kerre ontwikkelde hiertoe een motion comic: Immuno-T.

Voor die inspanning beloont het publiek haar nu met de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie. Professor Kerre haalde maar liefst 2.592 van de in totaal 6.035 stemmen in onze poll.

Lees hier meer over haar onderzoek: https://www.eoswetenschap.eu/tessa-kerre

Hier vind je alle laureaten voor de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie & Jonge Academie: https://www.eoswetenschap.eu/publieksfavoriet2018


Gerelateerde artikels

Power to the patient: hoe kankervaccins ons immuunsysteem bewapenen
Dit is een artikel van: VIB
Eos Bibliotheek

Power to the patient: hoe kankervaccins ons immuunsysteem bewapenen

Wat als we het lichaam van een kankerpatiënt zouden kunnen versterken om zelf kankercellen te bestrijden en de bijkomende schade veroorzaakt door chemo- en radiotherapie te vermijden? Het jonge, zich snel ontwikkelende onderzoeksgebied van immuno-oncologie biedt verschillende veelbelovende routes om dat te realiseren. VIB onderzoekers Prof. Damya Laoui (VUB) en Dr. Lien Van Hoecke (UGent) onderzoeken de kracht van zogenaamde 'kankervaccins' om het immuunsysteem van kankerpatiënten te versterken en hen te helpen hun ziekte te bestrijden.

 De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden
Dit is een artikel van: VIB
Eos Bibliotheek

De tumor micro-omgeving begrijpen en beïnvloeden

Kankeronderzoek beperkte zich lange tijd tot het onderzoeken van de genetische eigenschappen van kankercellen. Maar in de afgelopen decennia werd het geleidelijk aan duidelijk dat de sleutel tot effectievere kankertherapieën zou kunnen liggen in de complexe structuren die deze kankercellen omringen. VIB-wetenschappers hebben jarenlang de micro-omgeving van tumoren onderzocht en daaruit meerdere strategieën ontdekt om tumoren te bestrijden, zoals ze uithongeren, hun suikervoorraad "stelen", en hun vernietiging stimuleren met behulp van immuuntherapie.