Tetris geneest lui oog

22 april 2013 door Eos-redactie

Speciale versie van populaire spelletje Tetris helpt volwassenen van hun luie oog af.

Een speciale versie van het populaire spelletje Tetris helpt volwassenen van hun luie oog af.

Kinderen die last hebben van een lui oog – een oog dat minder goed werkt dan het andere en waarvan de werking na verloop van tijd nog meer onderdrukt wordt door het sterkere oog – kunnen hun zwakkere oog aanzetten meer te werken door het sterkere oog af te plakken. De oogpleister werkt bij kinderen stukken beter dan bij volwassenen, die er bijna geen baat bij hebben. Voor hen zochten onderzoekers van de Canadese McGill University een manier waarbij beide ogen verplicht worden om beter samen te werken.
 

Ze ontwikkelden een speciale versie van Tetris, het populaire computerspelletje. Bij de aangepaste versie krijgen spelers een speciale bril op de neus waardoor hun beide ogen andere, complementaire informatie te zien krijgen. Zo zien ze met hun ene oog alleen de vallende blokjes en met hun andere alleen de horizontale lijnen onderaan op het scherm.
 

De onderzoekers testten het spel op 18 volwassenen, waarvan de ene helft de gewone versie van het spel speelde, terwijl hun sterkere oog werd afgeplakt, en de andere helft de speciale bril op de neus kreeg waardoor hun ogen slechts een deel van de informatie te zien kregen. Na twee weken spelen bleek het luie oog van de tweede groep stukken beter te werken dan voordien, en hadden de spelers ook een beter dieptezicht. Het luie oog van de spelers uit de eerste groep waren maar matig verbeterd.
 

Volgens de onderzoekers verplicht het spel de ogen beter samen te werken, wat de plasticiteit van het brein verhoogt en het luie oog weer beter leert te werken. (ev)