Veenbessensap helpt niet tegen blaasontsteking

16 oktober 2012 door Eos-redactie

Britse wetenschappers concluderen na analyse van 24 studies bij dat er geen bewijs is dat het sap een preventieve werking heeft.

Wie al jaren veenbessensap drinkt in de hoop nooit meer een blaasontsteking te krijgen, is eraan voor de moeite. Britse wetenschappers concluderen na analyse van 24 studies bij in totaal ruim 4.400 mensen dat er geen bewijs is dat het sap een preventieve werking heeft. Al tientallen jaren lang wordt veenbessensap gebruikt om terugkerende blaasontstekingen te voorkomen. Enkele studies ondersteunden het gebruik, al was het voordeel van het sap klein en wist men niet waarom het zou helpen.

De nieuwe studie bekeek echter alle goede studies van de afgelopen jaren, waarbij mensen werden behandeld met veenbessensap, -tabletten of –capsules; een controlegroep kreeg placeboproducten, antibiotica of andere medicatie. Sommige studies gaven kleine voordelen aan van het bessensap voor vrouwen die last hebben van herhaaldelijke infecties. Maar dan moesten ze twee glazen per dag drinken over een lange periode om één infectie te voorkomen. Bovendien bleek dat bijna niet vol te houden.

De wetenschappers besluiten dat het huidige bewijs veenbessensap als preventiemiddel niet ondersteunt. Het gaat om onderzoek van The Cochrane Collaboration, verschenen in The Cochrane Library. (lg)