Veroorzaakt aspirine oogziekte?

21 januari 2013 door Eos-redactie

Wie geregeld aspirines slikt, loopt een hoger risico op leeftijdsgebonden macula degeneratie.

Wie geregeld aspirines slikt, loopt een hoger risico op leeftijdsgebonden macula degeneratie.

 

Leeftijdsgebonden macula degeneratie is een ouderdomsziekte van het centrale netvlies van het oog, waarbij het centrale zicht wordt aangetast. Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat wie geregeld aspirines slikt – en dan bedoelen ze minstens 1 tot meer keer per week – een verhoogd risico loopt op de oogziekte. Aspirine wordt vaak ingenomen om cardiovasculaire ziektes, zoals een hartaanval of beroerte, te voorkomen.
 

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 2.389 proefpersonen die 15 jaar lang 4 keer per jaar werden onderzocht. Onder hen namen er 257, dus ruim 10 procent, geregeld aspirines. Na 15 jaar bleek dat er van de deelnemers die zelden of nooit aspirine hadden geslikt er 3,7 procent leeftijdsgebonden macula degeneratie had ontwikkeld. Bij de aspirineslikkers waren er dat veel meer, namelijk 9,3 procent. Geregeld aspirine slikken kon dus in verband worden gebracht met een hoger risico op de oogziekte, aldus de onderzoekers.
 

Maar dit betekend niet dat wie geregeld aspirines slikt daar nu onmiddellijk mee moet ophouden. Alleen patiënten die een groot risico lopen op leeftijdsgebonden macula degeneratie moeten de afweging maken tussen de voor- en nadelen, en dat doen ze het best in samenspraak met hun behandelend arts. (ev)