Vervormde bloedvatcellen voorspellen hartaanval

20 maart 2012 door Eos-redactie

Binnenkort kunnen artsen nagaan of je de komende weken het risico loopt op een hartaanval.

Binnenkort kunnen artsen nagaan of je de komende weken het risico loopt op een hartaanval.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat patiënten die net na een hartaanval in vier verschillende ziekenhuizen werden binnengebracht, allemaal hetzelfde gemeen hadden: in hun bloed circuleerden endotheelcellen – cellen die de binnenkant van de bloedvaten bekleden – die abnormaal groot waren, vreemde vormen hadden en vaak zelfs twee kernen hadden. Ze vergeleken het bloed van de 50 patiënten met dat van gezonde controlepersonen, en kwamen tot de bevinding dat deze cellen alleen bij de patiënten voorkwamen.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de cellen ideale biomarkers zijn om een hartaanval te voorspellen. Want worden ze aangetroffen in het bloed van patiënten voor ze een hartaanval hebben gehad, dan wijzen ze erop dat de slagaders van de patiënten aan het dichtslibben zijn en dat de patiënt binnen een paar weken een hartaanval zal krijgen.

Tot nu toe was het alleen mogelijk vast te stellen dat een patiënt een hartaanval heeft gehad en werd een voorspellende test gezien als de heilige graal van de cardiovasculaire geneeskunde. De onderzoekers hopen nu op basis van hun bevindingen binnen twee jaar een bloedtest te kunnen maken waarmee ze een hartaanval kunnen voorspellen, zodat kan worden ingegrepen om die te voorkomen. (ev)