Vruchtbaarheid bij jongens herstellen na kankerbehandeling

19 maart 2013 door Eos-redactie

Ook na een kankerbehandeling vóór de puberteit zou de vruchtbaarheid van jongens kunnen worden hersteld, blijkt uit een studie bij muizen.

Ook na een kankerbehandeling vóór de puberteit zou de vruchtbaarheid van jongens kunnen worden hersteld, blijkt uit een studie bij muizen.

Veel kankerbehandelingen maken patiënten onvruchtbaar. Vaak kan de vruchtbaarheid worden hersteld. Mannen bijvoorbeeld kunnen hun zaadcellen voor de behandeling laten invriezen om er na de behandeling weer gebruik van te maken. Voor jongens die nog niet in de puberteit zaten op het moment dat de diagnose van kanker werd gesteld, is dat onmogelijk omdat ze nog geen voorraad zaadcellen hebben. Zij kunnen wel worden geholpen door de spermatogoniale stamcellen – die zaadcellen produceren en al voor de puberteit aanwezig zijn – voor de behandeling weg te halen en na de therapie weer in te planten. Maar door het potentiële risico om samen met de stamcellen ook kwaadaardige kankercellen terug in het lichaam van de jongens te brengen, bleef dit alleen in theorie mogelijk. 
 

Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd de spermatogoniale stamcellen te zuiveren van kankercellen. Bij tests op muizen werden de gesorteerde cellen terug ingeplant bij muizen, waarna ze weer vruchtbaar werden, zonder tumoren te ontwikkelen. De resultaten bewijzen dat de transplantatie van spermatogoniale stamcellen in de toekomst een haalbare methode moet zijn om de vruchtbaarheid van jonge mannelijke kankerpatiënten te vrijwaren.

Het onderzoek staat in Journal of Clinical Investigation. (ev)