Waarom krijgen vrouwen geen bierbuik?

Mannen die veel bier drinken, kunnen een bierbuik krijgen. Dat zou komen doordat bier vet doet opstapelen ter hoogte van de buik. Klopt dat? En hoe zit dat bij vrouwen?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het verhaal is bekend: mannen die veel bier drinken, ontwikkelen een bierbuik. Duitse onderzoekers gingen na of dat klopt. Om hun onderzoeksvraag te beantwoorden, gebruikten ze de gegevens van een cohortstudie, de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Potsdam studie.

Studieopzet

  • De studie volgde gedurende 8,5 jaar 7.876 mannen en 12.749 vrouwen.
  • De alcoholconsumptie van de deelnemers werd via vragenlijsten geregistreerd bij de start van de studie en na 6 jaar.
  • De deelnemers maten hun buikomtrek tijdens de opvolging.

Studieresultaten

  • Alleen mannen die meer dan 1 liter bier per dag dronken, hadden 17% meer kans op een grotere buikomtrek, ofwel een bierbuik.
  • Dit effect van bier werd niet gerapporteerd bij vrouwen.
  • Er was geen verband tussen minder bier drinken en een bierbuik.

De onderzoekers besluiten dat alleen een zeer hoge bierconsumptie tot een bierbuik kan leiden bij mannen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie is interessant en weerlegt wat mensen doorgaans (verkeerdelijk) denken: een normale bierconsumptie veroorzaakt geen bierbuik. Alleen mannen die meer dan 1 liter bier per dag drinken, wat 440 extra calorieën betekent, komen aan in lichaamsgewicht.

Bij mannen uit zo’n gewichtstoename zich in een stijging van de buikomtrek, in tegenstelling tot vrouwen die meer aankomen op de heupen. Dat heeft niets te maken met een specifiek effect van bier. Het gaat om mannelijke en vrouwelijke hormonen, waarbij een gewichtstoename zich op een verschillende manier uit.

Mannen drinken doorgaans meer bier, wat duidelijk blijkt uit deze Duitse studie: er waren geen vrouwen die 1 liter bier per dag dronken.

Opmerkelijk is dat een liter rode wijn 820 calorieën bevat, en een liter rosé-wijn 710 calorieën. Dat is bijna dubbel zoveel als pilsbier. Trappistbieren kunnen tot 700 calorieën bevatten per liter.

Conclusie

Wie veel bier drinkt, krijgt heel wat calorieën binnen: vanaf 1 liter per dag gaat het om 440 extra calorieën. Het teveel aan calorieën wordt opgeslagen onder de vorm van vet: bij mannen als buikvet en bij vrouwen op de heupen. Daarom ontwikkelen mannen die veel bier verzetten een zogenaamde bierbuik, en vrouwen niet.