Wast de dokter zijn handen niet? Vraag dat dan zelf

28 augustus 2017 door LG

Als patiënten artsen erop wijzen dat ze hun handen moeten wassen, dan gaat de hygiëne er spectaculair op vooruit.

Ze weten allemaal dat het o zo belangrijk is in de strijd tegen ziekenhuisbacteriën. En toch laten velen het nog achterwege. In Vlaanderen houdt een op de drie ziekenhuisartsen zich niet aan de regels voor handhygiëne. In de VS is het nog erger: daar gaat het om de helft van de artsen.

"In Vlaanderen houdt een op de drie ziekenhuisartsen zich niet aan de regels voor handhygiëne"

Het Amerikaanse Ruby Memorial Hospital in de staat West-Virginia ging na wat er gebeurt als patiënten hun dokter zelf op de handhygiëneregels wijzen. Daartoe kregen ruim tweehonderd patiënten en ouders die met hun kind naar het ziekenhuis kwamen bordjes met icoontjes. Vooral ouders durfden het aan om de dokter te herinneren aan het handenwassen.

De maatregel scoorde groot effect. De handhygiëne in het ziekenhuis steeg van 48 procent in 2015 naar 75 procent in 2016.

Ontevreden artsen

Toch zijn artsen niet onverdeeld gelukkig met de aanpak. Bijna de helft vond het geen goede maatregel. Ze zagen de patiënten hen liever verbaal herinneren aan de handhygiëne dan met een opgestoken bordje. Sommigen vonden het überhaupt niet de taak van de patiënt om dit te doen, anderen vonden het beschamend of meldden dat het de relatie arts-patiënt zou kunnen vertroebelen.