WHO: 'Aanbieden ebola-'medicijn' is ethisch'

12 augustus 2014 door A

Het aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.

Het aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag weten. Deskundigen buigen zich dezer dagen in Zwitserland over die kwestie.

De werking van de medicijnen moet wel zo goed mogelijk getest worden, verklaart de WHO. Medisch-ethische deskundigen van de VN-organisatie kwamen bij elkaar nadat een op apen getest experimenteel medicijn, ZMapp, was gegeven aan twee Amerikanen. Zij waren in Liberia besmet geraakt met het ebolavirus en ter behandeling naar hun land overgebracht.

ZMapp is zeer schaars: er zijn maar twaalf doses van gemaakt. Twee daarvan gaan naar besmette artsen in Liberia. Zij worden de eerste Afrikanen die de experimentele behandeling krijgen. De Amerikanen die ZMapp kregen toegediend, lijken er goed op te reageren. Het middel kon een met ebola besmette Spaanse missionaris echter niet redden. Hij overleed dinsdag.

De deskundigen wijzen erop dat de uitbraak van ebola kan worden tegengegaan met beschikbare methodes als vroege opsporing, het in quarantaine plaatsen van patiënten en hygiënische maatregelen. Een specifieke behandeling of medicijn zou echter een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen het virus, stellen de medische ethici in een verklaring.

Er zijn verschillende medicijnen tegen ebola in ontwikkeling. ZMapp is ontworpen door het bedrijf Mapp. Het bedrijf GlaxoSmithKline en Amerikaanse wetenschappers willen volgende maand een ander experimenteel middel testen. Tests op apen gaven alvast hoopvolle resultaten.

De huidige ebola-epidemie brak begin dit jaar uit in West-Afrika en heeft al ruim 1.000 levens geëist.