Nieuwe podcast ‘Transmission’ werpt een blik op de wereld van infectieziekten

De vierdelige internationale podcast van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen toont hoe het eraan toegaat in de wereld van infectieziekten en hoe doorgewinterde onderzoekers alles in het werk stellen om uitbraken te voorkomen en begrijpen.

In ‘Transmission’ neemt verteller Lara Chedraoui de luisteraars mee achter de schermen van het instituut. In het eerste seizoen lift de focus op uitbraken van dodelijke ziektes: van de allereerste ontmoeting met ebola in afgelegen dorpen tot de recente strijd tegen covid-19 in drukke steden.

De eerste aflevering belicht een cruciaal moment in de medische geschiedenis, toen het Instituut voor Tropische Geneeskunde in 1976 een mysterieus pakketje ontving. De schijnbaar onschuldige thermosfles met bloedmonsters van een zieke non in de Democratische Republiek Congo (DRC), betekende het begin van een huiveringwekkende reis door de wereld van infectieziekten.

Wat volgt zijn uitbraken van infectieziekten zoals mpox, dengue en zika. De boodschap is duidelijk: we moeten infectieziekten beter begrijpen om ons voor te bereiden op een onvermijdelijke volgende uitbraak.

‘Infectieziekten hebben een grote impact op de wereldwijde samenleving’, vertelt Anton Baert, hoofd van de Dienst Communicatie van het ITG. ‘We hopen dat onze podcast niet alleen een beeld schetst van wat er zich achter de muren van ons instituut afspeelt, maar ook het publiek zal boeien met de inspirerende verhalen van onze onderzoekers en hun partners wereldwijd.’ 

‘Transmission’ is beschikbaar in meerdere podcastapps en kan worden beluisterd via de website.