Wie is dé beloftevolle jonge onderzoeker van Vlaanderen?

Maak kennis met de vijf laureaten die strijden om de Eos Pipet i.s.m. Jonge Academie.

Hannelore Bové (Universiteit Hasselt)

Hannelore Bové heeft een methode ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren. Lasers doen de deeltjes in bloed- en urinestalen oplichten. Dankzij Bovés werk kunnen wetenschappers onderzoek verrichten naar de schadelijke effecten van roetdeeltjes op het lichaam.

Luchtvervuiling veroorzaakt wereldwijd 4,2 miljoen vroegtijdige sterftegevallen per jaar. Een belangrijk onderdeel van die vervuiling zijn roetdeeltjes. Ze ontstaan bij de onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen, zoals hout, diesel en benzine.

Bekijk het uitgebreide portret van Hannelore

Anneleen Malfliet (Vrije Universiteit Brussel)

Anneleen Malfliet heeft een nieuwe, neurowetenschappelijke therapie getest tegen chronische nek- en rugpijn. Een groep van zestig proefpersonen kreeg pijneducatie, gevolgd door vijftien oefensessies. De behandeling was gericht op bewegingen die pijnpatiënten doorgaans vermijden, omdat ze pijn uitlokken. De patiënten zeiden achteraf onder meer minder pijn te hebben, beter te functioneren en minder angst te hebben om te bewegen dan patiënten van een controlegroep.

Een op de vijf Belgen heeft lage rugpijn en een op de tien heeft last van de nek. Het gaat daarbij om chronische pijn, die langer dan drie maanden aanhoudt. Doorgaans krijgen patiënten daarvoor oefeningen bij de kinesist. Die behandeling kan beter.

Bekijk het uitgebreide portret van Anneleen

Steven Martens (Universiteit Gent)

Steven Martens heeft moleculen ontworpen in poedervorm waarop je digitale informatie kan bewaren. Algoritmes zetten reeksen bits om in chemische structuren en vice versa, waarop Martens met die structuren aan de slag ging om moleculen te synthetiseren. Het resulterende poeder kan data veel compacter opslaan dan harde schijven. In theorie kan een handjevol poeder meer informatie bewaren dan een volledig datacenter.

Tegen 2020 hebben we wereldwijd naar schatting 4,4 biljoen gigabyte aan digitale informatie gegenereerd. Om al die data te bewaren hebben bedrijven als Google en Microsoft gigantische datacenters nodig. Daar zijn grote hoeveelheden grondstoffen en elektriciteit voor nodig.

Bekijk het uitgebreide portret van Steven

Charlotte Scott (Vlaams Instituut voor Biotechnologie)

Charlotte Scott gebruikt een nieuwe techniek om cellen van het immuunsysteem aan te sturen om leverziektes te behandelen en zelfs te voorkomen. Ze vond dat één gen in het bijzonder van belang is om die cellen te manipuleren. Tests bij muizen en klinische menselijke stalen moeten nu leiden tot een nieuwe therapie waarbij levertransplantatie niet nodig is.

In het Westen lijdt 30 procent van de bevolking aan leververvetting door overgewicht. De aandoening is een van de belangrijkste redenen voor transplantaties. Wetenschappers, onder wie Scott, zoeken naar manieren om de ziekte te behandelen zonder een transplantatie te hoeven doen.

Bekijk het uitgebreide portret van Charlotte

Sander Wuyts (Universiteit Antwerpen)

Sander Wuyts ontdekte dat gefermenteerd wortelsap een grote variatie aan melkzuurbacteriën bevat, en dat die gezonde bacteriën het immuunsysteem aansterken. Voor zijn onderzoek schakelde Wuyts veertien vrijwilligers in, die vanuit hun eigen keuken wortelsap lieten fermenteren. Wuyts gebruikte hun input als databron.

Bacteriën in gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt of kaas, zouden goed zijn voor de gezondheid. Binnen het beperkte aantal studies dat daar al naar is uitgevoerd, vormt Wuyts’ onderzoek een belangrijke toevoeging.

Bekijk het uitgebreide portret van Sander

Op zaterdag 25 mei, op het wetenschapsfestival Sound of Science, maakt juryvoorzitter Conny Aerts de winnaar bekend.