Zika mogelijk ook besmettelijk via mond

02 augustus 2017 door TV

Het Zikavirus, dat de afgelopen twee jaar aan een opmerkelijke opmars bezig is, wordt verspreid door muggen. Mensen kunnen ook elkaar besmetten, via seksueel contact.

Er is zelfs één verontrustend geval bekend waarin een verzorger zonder seks besmet raakte, mogelijk via ongewoon hoge hoeveelheden van het virus in zweet of tranen van de zieke. De angst bestaat dat mensen elkaar ook via de mond zouden kunnen besmetten, via orale seks of wie weet zelfs gewoon door contact met het speeksel van een drager van het virus.

Om te weten te komen of een dergelijk scenario al dan niet realistisch is, onderzochten Amerikaanse wetenschappers of het mogelijk was om resusapen via de orale route te besmetten. Dat kan blijkbaar inderdaad: een hoge concentratie van het virus, aangebracht op de amandelen in de keel, volstond om apen te besmetten. Speeksel van besmette apen bleek echter niet besmettelijk.

Waarschijnlijk komt dat omdat de concentratie van virus in het speeksel erg laag is, schrijven de onderzoekers in Nature Communications. Maar dat neemt hun ongerustheid niet helemaal weg. In sperma en moedermelk, twee substanties die niet getest werden, zijn namelijk al veel hogere concentraties gerapporteerd. Het lijkt niet uitgesloten dat die wel besmettelijk kunnen zijn.