Zon beschadigt ook RNA

09 juli 2012 door Eos-redactie

Zonnestraling kan niet alleen ons DNA, maar ook RNA beschadigen. Die RNA-schade ligt aan de basis van zonnebrand.

Zonnestraling kan niet alleen ons DNA, maar ook RNA beschadigen. Die RNA-schade ligt aan de basis van zonnebrand, melden wetenschappers in Nature Medicine.

De onderzoekers bestudeerden de invloed van uv-straling op huid met behulp van menselijke huidcellen en muizen. Ze stelden vast dat uvb-straling (met een golflengte van 280 tot 320 nanometer) schade veroorzaakt in het niet-coderend micro-RNA, een RNA-type in onze huidcellen dat zelf niet voor de aanmaak van eiwitten codeert. Cellen die met uvb-licht zijn bestraald geven het veranderde RNA af, en brengen zo in naburige cellen een ontstekingsreactie op gang die als doel heeft de door de zon beschadigde cellen te verwijderen. Dat proces noemen wij zonnebrand.

Injecteerden de wetenschappers het beschadigde RNA in muizen die zelf niet aan uvb-licht waren blootgesteld, dan kregen ze toch last van zonnebrand.

Hoe zonnebrand precies ontstaat, was tot nog toe niet helemaal duidelijk. De onderzoekers hopen op basis van de nieuwe kennis het proces te kunnen stoppen. Ze willen onder meer onderzoeken of ze mensen met lupus, die extreem gevoelig zijn voor uv-licht, kunnen helpen door het proces lam te leggen. (ddc)