Zuurstof voor het bloed

28 juni 2012 door Eos-redactie

Bloed kan snel van zuurstof worden voorzien door heel kleine pakketjes zuurstof direct in de bloedstroom te spuiten.

Bloed kan snel van zuurstof worden voorzien door heel kleine pakketjes zuurstof direct in de bloedstroom te spuiten.

Patiënten die niet kunnen ademen omdat hun luchtwegen worden geblokkeerd of omdat ze last hebben van acuut longfalen, riskeren een hartstilstand en hersenschade door een gebrek aan zuurstof in het bloed. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden kleine micropartikeltjes gevuld met zuurstof die direct in de bloedstroom kunnen worden geïnjecteerd om het bloed snel van zuurstof te voorzien.

De onderzoekers testten de micropartikeltjes uit bij proefdieren waarvan de luchtpijp volledig werd geblokkeerd. Seconden na de injectie steeg hun te lage zuurstofgehalte tot nagenoeg het normale niveau. De infusie hield de dieren, die absoluut niet konden ademen, 15 minuten in leven en verminderde het risico op een hartstilstand en op schade aan de organen.

Wellicht is het bij mensen niet aangewezen de micropartikeltje langer dan 15 tot 30 minuten in te spuiten, maar dat is voldoende om patiënten in noodsituaties te stabiliseren en om artsen de tijd te geven op een veiliger manier een tracheotomie – een buisje in de luchtpijp van de patiënt via een snede in de hals – te plaatsen of andere levensreddende behandelingen uit te voeren.

De onderzoekers ontwikkelden de inspuitbare zuurstof nadat een klein meisje na een ernstige longontsteking bloed in de longen had gekregen en daardoor zuurstoftekort en zware hersenschade had opgelopen. Ze stierf voordat ze aan een hart-longmachine kon worden gelegd, wat de artsen zodanig frustreerde dat ze een team vormden om een andere manier te vinden om bloed van zuurstof te voorzien. (ev)