
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur voor Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

MS-onderzoekster Bieke Broux over heldin Vera Rubin, de ontdekster van donkere materie
Vera Rubin (1928-2016) bewees als eerste het bestaan van donkere materie. Maar ze is voor Bieke Broux (UHasselt) ook een inspiratiebron voor vrouwelijke wetenschappers die een gezin en een onderzoekscarrière willen combineren.

Waarom zijn planeten en sterren rond?
De zon, maan, sterren, aarde en andere planeten zijn allemaal bolvormig. Hoe komt dat? Alejandro Chavez van Cosmodrome legt het uit in dit filmpje.

Slang klimt als een lasso
De bruine nachtboomslang klimt in hoge bomen of palen door zijn lichaam als een lasso rond de paal te krullen en zich vervolgens omhoog te hijsen.

We blijven tongzoenen, ook na corona
Geen idee of je nu gaat juichen of walgen, maar na corona gaan we hoogstwaarschijnlijk met zijn allen terug volop kussen en knuffelen.

Wetenschapsjaar 2020 volgens onze Raad van Advies
Dit zijn dé wetenschapsfeiten van 2020 volgens de wetenschappers en experts van onze Raad van Advies.
Plukkers te slim af
Spotte jij het plantje op deze foto niet meteen? Missie geslaagd voor Lu Bei, een plantsoort die evolueerde om aan het oog van menselijke plukkers te ontsnappen.

Het microbioom van een Da Vinci
Het microleven op een kunstwerk kan informatie onthullen over de geschiedenis ervan.

Van plantenafval naar biobrandstof
Bio-ethanol wordt gezien als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Alleen is er een nadeel: bio-ethanol wordt gemaakt uit eetbare gewassen. Zo creëer je een competitie tussen voedselvoorziening en brandstofproductie. Hoe lossen we dat op?

Hoe werkt een RNA-vaccin?
“Traditionele” vaccins bevatten dode virussen of stukjes viruseiwit. Die trainen ons immuunsysteem. De coronavaccins van o.a. Pfizer en Moderna zijn RNA-vaccins en werken anders.