Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Kan een bepaald voedingspatroon ons langer en gezonder laten leven?
Wat moeten en kunnen we nog eten, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en levenskwaliteit? Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft antwoord in onze podcast Vraag Het Aan.
Uniek filmpje van pril menselijk embryo
Nederlandse wetenschappers hebben een zes weken oud menselijk embryo van amper 3 millimeter groot met ongekend hoge resolutie in beeld gebracht. Ze gebruikten daarvoor micro-CT, een nieuwe beeldvormende techniek.
Artistieke apen hebben een unieke stijl
Orang-oetans kunnen tekeningen maken die hun persoonlijkheid en gemoedstoestand weerspiegelen.
Hoe schattige eendjes de scheepvaart inspireren
Een nest eendenkuikens dat in een nette rij achter hun moeder aan peddelt. Het is een vertederend tafereeltje dat vanaf de oever vaak met oh’s en waw’s wordt toegejuicht. Waarom zwemmen de eendjes in deze formatie?
Leuvense onderzoekers willen het luistervermogen aanscherpen
De standaardtest om gehoorschade op te meten houdt geen rekening met luisterproblemen in specifieke omgevingen, zoals op een receptie of in een restaurant. Met een nieuwe test en een app willen Leuvense onderzoekers die problemen signaleren en verhelpen.
Zo wordt het weer voorspeld
Hoe weet een weerkundige hoe warm, koud of nat het zal worden, of hoe hard het zal waaien? Meteoroloog Samuel Helsen legt uit hoe hij en zijn collega’s het weer voorspellen.
Allereerste kunstenaars waren kinderen
Zijn deze handafdrukken kunst? Wetenschappers vinden van wel. Als ze gelijk hebben, gaat het over de oudste rotskunst die tot nu toe werd gevonden. De makers waren kinderen.
Koekoeken selecteren slechtziende pleegouders
Waarom herkennen sommige vogels een vreemd ei in hun nest wel, en andere niet? Mogelijk omdat die eerste grotere ogen hebben.
Waar zijn insecten in de winter?
In de zomer krioelt het van de insecten, maar wanneer het kouder wordt zie je ze ineens nergens meer. Waar zijn insecten in de winter? Entomoloog Peter Berx geeft antwoord in onze podcast Vraag Het Aan.