Blauwe vinvis is doorgaans ‘rechtshandig’

21 november 2017 door DDC

Ook blauwe vinvissen hebben een voorkeurhand: ze zijn net als wij rechts- of linkshandig, maar tegelijk flexibel.

Amerikaanse wetenschappers rustten 63 blauwe vinvissen voor de Californische kust uit met bewegingssensoren. Daaruit blijkt dat de meeste dieren rechtshandig zijn: wanneer ze om hun as draaien, doen ze dat doorgaans naar rechts. Maar voor één beweging maken de walvissen een uitzondering, melden de onderzoekers in het vakblad Current Biology.

Vinvissen voeden zich met kril, kleine, ongewervelde diertjes die ze uit het water zeven. Voor ze hun bek openen om een hoop kril op te scheppen, draaien de dieren om hun lengteas. Dat doen ze op twee manieren. Soms maken ze een beperkte draai (minder dan 180 graden), om vervolgens terug te keren naar de uitgangspositie. Dat doen de meeste dieren naar rechts. Dicht bij het wateroppervlak draaien de vinvissen vaak 360 graden om hun as. Dat doen ze, ondanks hun rechtshandigheid’, doorgaans naar links.

Op geringe diepte zijn de groepjes krill vaak kleiner. Ze verschalken vergt meer coördinatie. De ogen van de vinvis zitten aan de zijkant van de kop. De wetenschappers vermoeden dat de dieren naar links draaien om hun rechteroog op hun prooi gericht te kunnen houden. Het rechteroog is namelijk gelinkt met de linkerhersenhelft, die instaat voor coördinatie en planning van beweging.