Natuur & Milieu

Boslucht zit boordevol chemie

Het nauwkeurigste onderzoek ooit naar de luchtsamenstelling in een bos toont aan dat de atmosferische wetenschap nog heel wat te leren heeft.

Het onderzoek, uitgevoerd in een dennenbos in de Rocky Mountains in de staat Colorado, dateert al van 2011, maar de resultaten van de uitgebreide luchtanalyses zijn pas nu klaar. Dat komt mede doordat er met vijf verschillende toestellen werd gemeten, waaronder drie apparaten die nooit eerder waren gebruikt.

Bomen en planten produceren niet alleen zuurstof, maar ook een hele resem koolstofverbindingen. Die organische verbindingen komen vrij in de lucht waar ze meteen oxideren. Het gevolg is dat boslucht boordevol stoffen zit zoals fijn stof en aërosols (stofdeeltjes of vloeistofdruppeltjes die zich gedragen als een gas, denk aan wolken en mist). Vele van die stoffen zijn echter bijzonder vluchtig, waardoor wetenschappers ze nauwelijks kunnen vangen en opmerken. Maar die vluchtigheid betekent niet dat de stoffen geen invloed hebben op de lokale luchtkwaliteit en het klimaat.

"Verrassend genoeg bleek een derde van de gevonden organische verbindingen nog nooit eerder in de natuur te zijn gedetecteerd"

Tijdens de uitvoerige meetcampagne van zes jaar geleden, vonden de Amerikaanse onderzoekers honderden verschillende moleculen terug in de boslucht. Verrassend genoeg bleek een derde van de gevonden organische verbindingen nog nooit eerder in de natuur te zijn gedetecteerd. Dat de wetenschappers ze nu wél konden betrappen, is vooral te danken aan de verbeterde meetinstrumenten. Die kunnen bijvoorbeeld veel gemakkelijker stoffen opnemen nog vóór ze uiteenvallen.

Volgens de vorsers is het belangrijk dat ze zo nauwkeurig mogelijk weten wat er allemaal aanwezig is in boslucht. De chemische inhoud heeft immers een belangrijke impact op klimaatgerelateerde bosfuncties zoals de opname van koolstofdioxide of de productie van zuurstof – zeg maar de ademhaling van bossen.