CO2-bemesting werkt niet bij rijst (integendeel)

24 mei 2018 door SST

Planten krijgen doorgaans een duwtje in de rug als de concentratie CO2 in de lucht toeneemt. Maar bij rijst – een van de belangrijkste voedingsgewassen ter wereld – lijkt vooral de kwaliteit eronder te lijden.

Hoe meer CO2 in de lucht (we zitten al een tijdje boven de vierhonderd ppm), hoe sterker bomen en planten gaan groeien en hoe meer broeikasgas ze weer via fotosynthese uit de lucht plukken.

Hoe belangrijk dit feedbackmechanisme precies is in het complexe samenspel van broeikasuitstoot, klimaatopwarming en vegetatie, daar bestaan nog veel vraagtekens over. Maar een nieuwe Amerikaanse studie laat alvast zien dat áls het mechanisme een sterke impact zou hebben, dit vooral van belang is voor de regenwouden en de natuurlijke vegetatie – lees: niet voor de landbouwgewassen.

Amerikaanse onderzoekers hebben immers ontdekt dat de kwaliteit van rijst – een van de belangrijkste voedingsgewassen – achteruitgaat bij een toenemende aanwezigheid van CO2 in de omgevende lucht.  Ze trokken die conclusie na jarenlange veldexperimenten met verschillende rijstrassen in Japan en China, waarbij ze via buizen extra koolstofdioxide boven de rijstvelden bliezen. De bekomen concentraties kwamen overeen met waarden we aan het einde van deze eeuw mogen verwachten.

De geoogste rijst bleek niet alleen armer aan voedingswaarde (voedzame eiwitten), maar ook aan vitaminen (vooral vitamine B) en mineralen zoals ijzer en zink. Bij de onderzochte 18 rassen zaten er wel enkele waarbij de terugval minder uitgesproken was dan bij de andere. Landen die voor hun voedselvoorziening sterk van rijst afhankelijk zijn, doen er dus wellicht goed aan bijtijds over te schakelen naar gewassen die minder gevoelig zijn voor CO2.