Eos Blogs

Het mysterie van de spinnende kat

Op een avond lag ik met mijn moeder naar de kat te kijken, die spinnend in de zon lag te soezen. 'Wist je', zei ze, 'dat men er nog steeds niet uit is hoe katten dat geluid maken? Zelfs in een autopsie konden ze er niet achter komen'.

Hannelore Prinsen zit in het vijfde jaar wiskunde-wetenschappen. Ze blogt over wetenschap op en naast de schoolbanken.

Dat leek me sterk, dus besloot ik dat toch maar eens na te kijken. Ondertussen weten we wel hoe ze het geluid maken, maar waar waarom precies, daar zijn nog een hoop vragen rond.

Mijn moeder zat er nog niet zo ver af. De meeste ontdekkingen rond dit gegeven zijn pas de laatste paar jaren gemaakt. Toch zijn we er intussen achter waar dat heerlijke geluid vandaan komt.

Het ronkende geluid komt van het strottenhoofd. Een kat heeft in het brein een schakeling zitten die periodiek signalen kan opwekken. Zo kunnen de stembanden aan een hoog tempo samentrekken, zowel bij het in- als bij het uitademen. Zo ontstaat de trillende luchtstroom die mijn hart van liefde doet overlopen.

Katten spinnen als ze gelukkig zijn. Het klinkt simpel, en het is zeker waar, maar er schuilt meer achter.

Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen kat – Knetter – al horen ronken bij de dierenarts, toen hij een thermometer in zijn achterste kreeg. Ik kan je verzekeren dat hij die dag niet gelukkig was. Dus waarom spinde hij dan?

Blijkt dat katten het geluid associëren met veiligheid en geluk, en het daarom gebruiken om zichzelf gerust te stellen in of na angstaanjagende situaties. 

Een beetje zoals wij zachtjes neuriën als we in het donker over straat moeten, of een deuntje fluiten als we de keldertrap afgaan.

Ook in de ochtend, wanneer ik naar de keuken wandel om iedereen wat te eten te geven, draaien de twee katten rond mijn benen, ronkend als een startende wagen. Ik dacht eerst dat het een voorpretje was, het uitkijken naar eten, dat hen aan het spinnen zetten. Die hypothese blijkt fout te zijn.

Een kat heeft verschillende manieren van spinnen. Het spinnen van geluk klinkt anders dan het spinnen voor het eten. Dat laatste zou speciaal gemodificeerd zijn om ons aan te zetten hen te voederen. Kleine manipulatieve duiveltjes.

Onze jongste kat spint het allerluidst wanneer hij op schoot in een dekentje zit te kneden. Hij is nog maar een paar maanden oud, en het gedrag is nog een naschok van het kneden van mama’s buik om de melkproductie te stimuleren. Ook dat spinnen is weer een andere soort. Jonge kittens spinnen namelijk om hun moeder te laten weten waar ze zich precies bevinden. 

En dat zijn maar een paar vormen. 

We hebben nog steeds geen idee hoeveel variaties er bestaan, waar ze voor staan, wanneer ze gebruikt worden, door wie of aan wie gericht. 

We kennen de grote lijnen van het gegeven, maar er zijn nog een hoop mysteries te ontrafelen. Zo zou het spinnen ook een stimulerend effect hebben op beender- en weefselgroei. De verschillende frequenties zouden druk plaatsen op de beenderen, en hen zo verharden.

Het zou het een hoop gemakkelijker kunnen maken als we het hen simpelweg konden vragen. Dat is helaas niet het geval. Honden nemen nog enthousiast deel aan een studie als ze er in lekkere koekjes voor worden beloond. Katten zijn niet zo snel gemotiveerd om mee te doen.

We zullen dus wat geduld moeten hebben, tot ze bereid zijn ons wat inkijk te bieden in hun geheimzinnige leven.