Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden

21 maart 2018 door SG

Dierenartsen lieten neushoorn Sudan, het laatste mannetje van z’n soort, inslapen omdat zijn levenskwaliteit te snel achteruitging. Sudan werd 45 jaar, wat uitzonderlijk veel is voor een neushoorn.

Met het overlijden is de soort een stap dichter gekomen bij complete uitsterving. Alle hoop is nu gevestigd op in-vitrofertilisatie van de laatste twee vrouwtjes van de soort, de dochter en kleindochter van Sudan. Deze leven in hetzelfde reservaat, het Ol Pejeta in Kenia. Sudan was enkele jaren geleden naar Kenia overgevlogen, in de hoop dat hij zou paren met een van de vrouwtjes. Jammer genoeg was de levenslust Sudan vervlogen en kwamen er geen kleine neushoorns van.

Eerder was er al een actie opgezet, waarbij de neushoorn een eigen Tinder-account kreeg. Niet in de hoop ware liefde te vinden. Wel om de harten van het grote publiek te winnen, om zo meer aandacht te vestigen op het biodiversiteitsprobleem. Want de witte noordelijke neushoorn is niet de enige soort die heel dicht bij uitsterven ligt. En zeker niet de enige soort waar de mensheid naar zichzelf moet wijzen als schuldige. Ook de zuidelijke witte neushoorn en de zwarte neushoorn is bedreigd met uitsterven. Met als voornaamste reden de stropers die ze doden voor hun hoorns.

De bevruchting van de vrouwtjes, met het zaad van Sudan, gaat geen simpel karwei zijn. Een van de vrouwtjes is steriel en de andere niet in staat om een kalf te dragen. Bevruchting zal dus compleet uit het lichaam verlopen. Na de bevruchting zal de eicel in de baarmoeder van een zustersoort geplaatst worden, de zuidelijke witte neushoorn. Die zal het kalf dragen. De techniek is compleet nieuw voor neushoorns. Succes is dus onzeker. Een triest vooruitzicht waarbij we nog maar voor korte tijd van de soort kunnen genieten.